Medister er en rigtig lækker spise og kan spises i flere variant. Til denne her variant serverer jeg klassisk tilbehør, kartofler og surt, stærk sennep og også lidt sød sennep, men det er også lækkert med stuvet grønkål til, eller en sommervariant hvor den serveres med nye kartofler, lidt god rugbrød, salat og radiser

Det er ret nemt at tilberede en medister det kan stort set ikke gå galt, det er bare et spørgsmål om stege den hårdt i starten og så ellers skrue ned og give den tilpas tid.

Man kan selvfølgelig også lave medisteren selv fra bunden, men det er en helt anden opskrift. Denne her ret blev lavet med en lækker medister fra den lokale slagter lavede på danske svin og krydret rigtig fint. Det giver rigtig god mening at gå til din lokale slagter når du skal have en god medister, det er en helt anden oplevelse end den billigste fra supermarkedet.

Medister med Kartofler, brun sovs og surt

Medister skal altid serveres med stærk sennep, og jeg syntes det er vigtigt at det er en sennep der river godt i næsen, f.eks. en Maille Dijon, det river godt.

Opskrift på Medister med kartofler, brun sauce og surt

  • Antal Personer: 3-4 alt efter sult
  • Tidsforbrug: 40 minutter
  • Forfatter: Søren

Ingredienser

  • 500-600 gram god medister

Ingredienser til sovs

  • 100 gram smørMedister med det hele
  • 40 gram hvedemel
  • 1/2 hakket løg
  • 1 portion svinefond ( f.eks. en knorr eller lignende ) ellers gerne din egen fond
  • ca. dl. mælk
  • en smule kulør
  • salt og peber til at smage til
  • 1 spsk gastrik eller balsamico eddike ( hvis du har det ellers udelad )

Tilbehør

  • ca. 750 gram kartofler
  • 10 skiver syltede rødbeder
  • 10 syltede drueagurker
  • Dijon Sennep
  • Sød Sennep eller Ravigotte

Fremgangsmåde

Start med at skrælle kartofler og læg dem i vand. Når det er tid til at koge dem skal du regne ca. 20 minutters kogetid, alt efter størrelse, men du kan checke dem under vejs med en gaffel for at mærke om der blevet bløde.

Bagefter er det en god ide at lave sovsen, inden du sætter kartofler over til at koge.

Smelt alt smør i en gryde og og lad løg simre i ca. 5 minutter, så de bliver bløde og brune.

Tilsæt dernæsst mel og svinefond og bland det hele grundigt sammen med et piskeris.

Mælk hældes i og pisk grundigt sammen så der ikke er klumper.

Tilsæt peber, salt, lidt gastrik og lidt kulør for at sovsen bliver fin brun, smag til med salt og peber, og lad sovsen simre lidt.

Du kan evt. tilsætte lidt timian, det giver en meget fin kant til sovsen, som passer godt til medister.

Medister i Skiver

Sæt kartoflerne over til at koge og start med at stege medisteren

Medisteren skal have 5 minutter ved høj varme og dernæst 15 minutter ved svag varme for at den ikke branker.

Undervejs er det en god ide at stikke hul i skinnet med en kødnål for at forhindre at skindet sprækker.

Hvis medisteren er færdig før kartofler så bare læg dem på et fad med sølvpapir over, så trækker de bare og det er helt fint.

Server straks med surt og dijon sennep, og gerne lidt sød sennep eller ravigotte
God Appetit!

Print Friendly, PDF & Email