Frikadeller er nok en af de allermest populære danske retter overhovedet. Hvor mange af os har ikke fået frikadeller rigtig mange gange i løbet af vores opvækst og siden også som voksne. Vi har nok også alle fået dem i alle mulige afarter, med hvidløg, oregano, gulerødder osv. osv..Men denne her opskrift er den helt klassiske opskrift på frikadeller og serveres med hvide skrællede eller pillede kartofler en dejlig brun sovs og surt tilbehør.

Man kan variere det sure tilbehør til retten, men til denne her udgave valgte jeg at bruge syltede drueagurker og syltede rødbeder, men du kan også sagtens servere salat agurk eller asier. Helt ideelt dine hjemmesyltede, men mere om det på et andet tidspunkt.

Sørg for det første for at få noget ordentlig dansk kød, kig på pakken eller spørg din slagter, og se om du kan få fat i noget kalv og flæsk uden alt for høj fedtprocent. Det er rigtig fint hvis det er 10-12%. Lad være med at bruge hakket svin uden kalv, det er slet ikke samme resultat. Ideelt set prøv at få fat i den økologiske udgave.

Den sovs jeg laver her, laves med almindelig købefond, men en hjemmelavet fond er at foretrække, men det er jo ikke altid man lige har en på lager :-)

Jeg bruger lidt gastrik i sovsen også til at give sovsen lidt syre, det smager virkelig godt, og jeg vil anbefale dig altid at have en gastrik ved hånden, meyer laver en fin en på flaske, men ellers er det egentlig bare indkogt karamelliseret balsamicoeddike, så man sagtens selv lave den.

En god ting ved at lave en ordentlig omgang frikadeller er at de jo også er super lækre til en madpakken eller et frokostbord dagen efter, ligesom du kan fryse ned og tage lidt op af gangen.

Frikadeller

 

Opskrift på Frikadeller med kartofler, brun sovs og surt

  • Antal: 4 Personer
  • Tidsforbrug: 50 minutter
  • Forfatter: Søren

 

Ingredienser til frikadeller

  • 500 gram hakket kalv og flæsk, gerne med fedtprocent 10-12%
  • 1 spsk hvedemel med top
  • 1/2 dl mælk
  • 1 æg
  • 1 tsk sort peber, helst friskkværnet
  • 1 tsk salt, helt friskkværnet
  • 1/2 hakket løg ( gem den anden halvdel til sovsen )
  • Lidt olivenolie til at stege i, eller smør
  • 1/2 tsk løgpulver ( kan udelades, man giver et dejligt pift til frikadellerne )
  • 1/4 tsk paprika ( kan udelades, men giver en dejlig smag til dellerne )

Ingredienser til sovs

  • 100 gram smør
  • 40 gram hvedemel
  • 1/2 hakket løg
  • 1 portion svinefond ( f.eks. en knorr eller lignende ) ellers gerne din egen fond
  • ca. 3 dl. mælk
  • en smule kulør
  • salt og peber til at smage til
  • 1 spsk gastrik eller balsamico eddike ( hvis du har det ellers udelad )

Tilbehør

  • ca. 750 gram kartofler
  • <10 skiver syltede rødbeder
  • 10 syltede drueagurker

Fremgangsmåde

Start med at blande farsen. Det gør du ved at hakke løg rigtig fint og røre dem sammen med det hakkede kød. Tilsæt æg, mel og mælk samt salt, peber, løgpulver og paprika og rør det meget grundigt sammen.

Stil farsen på køl i mindst 1/2 time så den samler sig.

Imens kan du hakke det sure og blande det i en skål, skrælle kartofler og starte sovsen op.

Kartoflerne skal jo koge alt efter størrelse, så hvis det er mellemstore kartofler skal du regne med ca. 20 minutters kogetid, men stik i dem med en gaffel for at checke hvor langt de er kommet, de må jo endelig ikke være udkogte, det er det værste.

Sovsen kan du også starte op mens farsen køler ned.

Smelt smør i en gryde og tilsæt løg, og lad dem simre ved svag varme i 5 minutter så de karamelliserer.

Tilsæt mel og svinefond og bland grundigt sammen med et piskeris.

Tilsæt dernæst mælk og sørg for at få pisket melet godt ud så der ikke er klumper.

Tilsæt salt, peber, gastrik og lidt kulør for at sovsen bliver fin brun, rør det sammen og lad sovsen simre til der skal serveres. Smag til med salt og peber.

Nu skal frikadellerne steges.

Varm en god pande op og hæld olie på så den er god varm, den skal ikke køre for fuld blus, men derhen af.

form frikadellerne i hånden med en ske. Det gøres nemmest hvis du har en spiseske som du dypper i vand mellem hver frikadelle, så er de nemmest at forme. De skal have samme størrelse.

Læg dem på panden og sted dem ca. 3-4 minutter på hver side, alt efter størrelse på frikadellen, og tag dem så over i et fad efterhånden som de bliver færdige.

Så er der ellers serveret lækre hjemmelavede frikadeller med kartofler, brun sovs og surt, og du bliver bedre og bedre til at lave dem for hver gang du prøver, ligesom der så kan variereres lidt over hvad der skal i. Men her har du i hvert fald den klassiske opskrift på gode danske frikadeller.

God Appetit!

Print Friendly, PDF & Email